Wat is HTTPS & Wat zijn de gevaren van HTTP?

HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure, maar wat is HTTPS?

HTTPS is de nieuwe variant van HTTP, een protocol dat gebruikt wordt om te communiceren tussen je browser en de website die je probeert te bereiken.

Bij HTTP wordt de communicatie tussen je browser en de website onveilig verstuurd, dit lost HTTPS volledig op.

Een website die HTTP gebruikt zorgt ervoor dat de gebruiker blootgesteld wordt aan een aantal gevaren.

Wat is HTTPS-encryptie?

De communicatie tussen jou en de website is niet versleuteld wanneer er gebruikt wordt gemaakt van HTTP.

Hierdoor kunnen hackers de communicatie tussen jou en de website gemakkelijk onderscheppen, nu is dit over het algemeen geen enorm risico.

Mocht je op een website komen en je doet daarop niks anders dan lezen of een filmpje kijken, dan kan de hacker geen persoonlijke data van jou te pakken krijgen. Het wordt pas echt gevaarlijk als je op een website zit, waarop jij persoonlijke gegevens invult waarvan je niet wilt dat iemand anders ze te lezen krijgt.

Een voorbeeld:

Je gebruikt internetbankieren en op de website van je bank log je in.

Een hacker zou dan in principe al je bankgegevens te zien krijgen die jij zelf ook te zien krijgt. Afhankelijk van hoe de website is ingedeeld kan de hacker zelfs creditcardnummer en dergelijke overnemen.

Hoe kan ik HTTPS herkennen?

Nu je weet dat jij als bezoeker een gevaar loopt bij het gebruik van een niet veilige HTTP website, wil je natuurlijk weten hoe je veilige websites kunt herkennen.

Dit is gelukkig erg makkelijk te herkennen. Bovenin bij de URL staat namelijk een icoontje dat aangeeft of een website veilig is of niet:

HTTPS erkennen

HTTPS erkennen

Als de website niet veilig is staat hier een uitroepteken voor, als je hierop klinkt krijg je meer informatie over waarom de website niet veilig is:

Is HTTPS verplicht voor je website?

Het simpele antwoord is nee.

HTTPS zal waarschijnlijk ook nooit verplicht worden voor je website.

Het verplichten van een protocol is een rare manier van ontwikkeling die op het internet niet snel gebruikt zal worden.

Wel zal HTTP langzaam gaan uitsterven, dit omdat HTTP websites slechter functioneren als HTTPS websites. Survival of the fittest.