10 Tips voor Effectief Webdesign

Hoe we er ook naar kijken, uiteindelijk wordt het webdesign beoordeeld door de bezoekers van je website en niet door de website eigenaren.

Er zijn enorm veel factoren die meespelen bij effectief webdesign en effect hebben op de bruikbaarheid van je website. Het is niet alleen hoe mooi je website is, maar ook hoe gemakkelijk je bezoekers de website vinden.

Websites met een slecht design hebben vaker klanten die afhaken en zijn vaak slecht te vinden op zoekmachines.

1.    Het doel moet duidelijk zijn

Goed webdesign zal altijd ingesteld zijn op de gebruiker. Zijn je bezoekers opzoek naar informatie, entertainment of interactie met je bedrijf? Elke pagina op je website moet zijn eigen duidelijke doel hebben en zal een rol moeten spelen in het dienen van je bezoeker. Wil je hoger aan bij zoekmachines zoals Google komen, dan is dit zeker net zo belangrijk. Hier hebben wij meer over geschreven in onze blog post: SEO voor beginners

2.    Communicatie

Internetgebruikers zijn over het algemeen opzoek naar snelle informatie, daarom is het belangrijk dat je duidelijk en gemakkelijk communiceert met je bezoekers. Zorg ervoor dat je tekst makkelijk te lezen is en makkelijk te “verteren” valt. Effectieve tactieken om dit te bereiken zijn:

  • Het organiseren van je tekst door middel van koppen
  • Bulletpoints gebruiken voor het opsommen van inhoud
  • Houd de zinnen kort

In dit artikel leggen wij hier meer over uit.

3.    Lettertypes

Over het algemeen zijn lettertypes van de Sans Serif familie, zoals Arial en Verdana makkelijker te lezen. Tegenwoordig heeft Googleook een aantal lettertypes uitgebracht die goed om te gebruiken. De ideale grote van je lettertype is ongeveer 16px. Gebruik maximaal 3 verschillende lettertypes op je website, dit zorgt voor een gestroomlijnd uiterlijk.

4.    Gebruik van kleuren

Een slim uitgedacht kleuren palette zorgt ervoor dat het de gebruikerservaring verbeterd. Complementaire kleuren zorgen voor balans en harmonie. Het gebruik van contrasterende kleuren voor de tekst en de achtergrond zal ervoor zorgen dat de bezoeker beter en sneller je tekst kan lezen. Felle kleuren creëren emotie en zullen tot een minimum moeten worden gehouden, voor kleine dingen zoals buttons en “call to actions” kan dit een positief effect hebben. Doordat de kleur eruit springt zal de gebruiker sneller geneigd zijn er op te klikken. Als laatste, “white space” (lege stukken pagina met een witte achtergrond) zorgen voor een rustige en moderne uitstraling.

5.    Afbeeldingen

Een foto zegt meer dan 1000 woorden, en het kiezen van de juiste afbeeldingen kan ervoor zorgen dat je doelgroep zich sneller thuis voelt op je website.

6.    Navigatie

Zorg ervoor dat je bezoekers geen onnodige dingen aan hoeven te klikken om de informatie te vinden die ze nodig hebben. Zorg dat de belangrijkste informatie bovenaan zich in een menu bevindt en dat het duidelijk is waar de rest van de informatie te vinden is.

7.    Grid layouts

Een Grid layout of in het Nederlands een “Rooster” ontwerp is een techniek die kolommen van een vaste breedte gebruikt om het uiterlijk er rustig uit laat zien. Op deze manier komt de website professioneel over.

Grid layouts worden bijna overal gebruikt, denk bijvoorbeeld aan de krant.

Grid layouts

Grid layouts

8.    “F” patroon ontwerp

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen het natuurlijke gedrag hebben om een website te bekijken als een F patroon.

F patroon webdesign

F patroon webdesign

Het is dus belangrijk dat je website hier op inspeelt. Zorg dat er niet te veel belangrijke informatie buiten de “F” valt.

 

9.    Een snelle laadtijd

Niets is zo irritant als elke keer een minuut te moeten wachten omdat de website zoveel onnodige data moet laden. Zorg ervoor dat je laadtijd binnen de 10 seconden blijft, dit kun je doen door niet te veel scripts te gebruiken en je afbeeldingen te comprimeren.

 

10.    MOBIEL VRIENDELIJK!

Tegenwoordig zoekt iedereen zijn informatie op de mobiel. Het is daarom ook voortaan net zo belangrijk om een effectief webdesign te hebben voor de mobiel. Dit noemt men een responsive webdesign en kan tegenwoordig echt niet meer missen.

Test je website hier op, hier zijn een aantal makkelijke tools voor:

Responsive webdesign

Responsive webdesign

Een interessante video is die van Mindvalley Insights ze gaan hier iets dieper op effectief webdesign in.